skip to Main Content

Odla en hållbar framtidhöst i odlingarna

Odla en hållbar framtid är kursen för dig som är nyfiken på hur vi tillsammans med hjälp av ett helhetsperspektiv kan skapa vår framtid genom ett hållbart sätt att leva, odla och ta hand om jordens resurser i en värld som behöver vårt engagemang. Kursen ger dig kunskaper, nya perspektiv och ett nätverk så att du kan ställa om till en mer hållbar livsstil, både på insidan och utsidan.

På höstens kurs fortsätter vi att följa odlingssäsongen med fokus på den annuella köksträdgården och naturens skafferi. Resan i mindfulness och att finna lugn i naturen går som en röd tråd genom hela kursen. Kursen arrangeras i samarbete mellan Brunnsviks folkhögskola och föreningen Odla Po-ängen.

Några frågor som berörs i kursen är:

 • Vad sker i den annuella odlingen på hösten, och hur förbereder vi för kommande säsong?
 • Hur kan naturens skafferi bidra till en hållbar matproduktion?
 • Hur kan vi uppleva naturen för att skapa lugn och återhämtning i en värld som snurrar allt snabbare?

Under kursen sker praktiska övningar, inläsning och skrivuppgifter. Du kommer även att genomföra ett egenvalt projekt som sträcker sig under hela kursen. Studiebesök och externa föreläsare/workshops kan förekomma.

FAKTA

 • kursen går på halvtid (50%), distans
 • CSN berättigad
 • kursstart 14 augusti 2020, kursslut 10 januari 2021
 • kursmaterial (1 – 2 böcker som bekostas av deltagaren, visst kursmaterial ingår)
 • sex stycken platsbundna fysiska träffar:
 • tid för fysiska träffar: fredagar 9:30 -17, lördagar 8:30-17, söndagar 8:30-14 (Se datum längre ner i dokumentet)
 • eget arbete samt gruppövningar mellan de fysiska träffarna
 • vid varje tillfälle varvas teori, praktik, samtal och reflektion

PLATS
Utbildningen utgår från Brunnsviks Folkhögskola. Utflykter och praktiska moment sker i närliggande områden, samt vid föreningen Odla Po-ängens odlingar vid Gammelgårdens hembygdsförening, Ludvika.

MAT OCH BOENDE
Under de fysiska träffarna finns möjlighet att hyra rum på Brunnsvik, både i enskilda rum samt dubbelrum med dusch och toalett. Medtag eget fika samt lunch, det finns ett fullt utrustat kök när vi är på Brunnsvik. Kaffe/te och frukt ingår.

Boende bokas i god tid innan kursstart.

URVAL

 • du är minst 18 år
 • att vi får en grupp med olika erfarenheter och bakgrund
 • att vi får en blandad grupp utifrån erfarenhet, kunskap och nyfikenhet kring hur vi tillsammans kan skapa en hållbar framtid

ANSÖKNINGSPROCESS
Till ansökan bifogar du ett personligt brev där du presenterar dig själv och dina motiv till att gå kursen, samt om du har några idéer som du vill utveckla. Antagning till kursen meddelas via Schoolsoft senast en vecka innan kursstart.
Ansökan skickas in senast 3 augusti

Kursintyg
För att erhålla kursintyg förväntas deltagaren aktivt delta under hela kursen, både på fysiska träffar med praktiska moment och i distansundervisning.

TEKNOLOGI
Du behöver ha tillgång till dator med internetuppkoppling.

DATUM FÖR VÅRA TRÄFFAR I LUDVIKA
TRÄFF 1 , 14-16 augusti 2020:
Introduktion till kursen och till varandra. Kursens form och upplägg. Anläggning av pallkrageodling på Brunnsvik. Skördetid, vi tillagar soppa och scones tillsammans inför söndagens lunch. 

TRÄFF 2, 11-13 september: Fröskörd på Odla Po-ängen vid Gammelgården i Ludvika samt ”växtbytarträff”. Viltplockvandring, vi utbyter erfarenheter och kunskaper och ser vad naturens skafferi har att bjuda på. 

TRÄFF 3, 9-11 oktober: Trädbeskärning med äppelkungen Olle Ridelius, äppelmustning med Maria Keohane på 1862. Båda aktiviteterna sker i Smedjebacken. 

TRÄFF 4, 6-8 november: Beredning av salvor och teér med inspiration från naturens skafferi och köksträdgården. 

TRÄFF 5, 4-6 december: Vintersticklingar för förökning av växter. Workshop i surdegsbakning med Romana Wolf.  

TRÄFF 6, 8-10 januari: Vintersådd i odlingarna på Brunnsvik. Skogsbad i vinterlandskapet. 

Folkhälsomyndighetens riktlinjer gäller: Vi håller avstånd, god handhygien och är friska – inga problem med förkylning eller luftrör får förekomma.

Vid frågor kontakta: viodlarhopp@gmail.com

Back To Top