skip to Main Content

Brunnsviksdagarna 27-29 juni 2023

Somriga dagar med heta rättvise – och demokratifrågor, oväntade möten, musik och historiska vingslag. Veckan efter midsommar hälsas du välkommen till seminariedagar och kulturfest på klassisk folkbildningsmark.

Här blandas folkbildande seminarier med musik och gemenskap. Sjön Väsman finns på promenadavstånd för ett svalkande dopp efter dagens seminarier och sedan väntar en god middag med lokala matupplevelser och musik i Storstugan. Självklart hinner du även göra ett besök i Bokstugan, som är Sveriges största folkhögskolebibliotek! Alla seminariedagar startar kl.13.00 för att långväga gäster ska hinna anlända till Brunnsvik. Förmiddagarna erbjuder fria stunder för alla som redan är på plats och du kan t.ex. gå på historisk vandring eller delta på drop in skrivarverkstad!

Lunch serveras kl. 11.00-12.30. Middagen serveras kl. 18.30 och därefter är det dags för konsert! Vi erbjuder transfer till och från Ludvika tågstation, bokas i samband med anmälan.

Välkommen på 4 dagars kurs

Är du fackligt eller politiskt aktiv med ett brinnande intresse för välfärd, jämlikhet och jämställdhet? Ta då chansen att delta i en unik utbildning om den generella välfärdsmodellen i samband med årets Brunnsviksdagar. Du får i kurstiden ta del av Brunnsviksdagarnas fullmatade program av kultur- och folkbildningsupplevelser men också mycket tid med det egna kursgänget! Läs mer

Kostnader
4 800 kr för samtliga seminariedagar med helpension.
4 600 kr vid boende i dubbelrum.
1 700 kr/seminariedag och person med helpension.
1 500 kr vid boende i dubbelrum.
Deltagande utan logi och frukost, men med fika, lunch och middag: 950 kr/seminariedag och person.

Anmälan
Anmäl dig genom att klicka på knappen nedan. Du kommer då till ett digitalt anmälningsformulär som du enkelt fyller i och klickar på skicka.
Anmäl senast 2 juni.

Frågor
Frågor besvaras på mail
infoludvika@brunnsvik.se
eller tfn. 072-09 08 202

Arrangörer är Brunnsviks folkhögskola, ABF Dalarna, ABF Gävleborg och LO- distriktet i Dalarna och Gävleborg med stöd av Arbetarrörelsens kulturfond.

Dag 1: 27 juni

Seminarie: Paulo Freire – en pedagog även för vår tid?
Jan-Erik Perneman och Hannes Lundkvist om Freires pedagogiska arv till vår tids folkbildning.

Boken ”De förtrycktas pedagogik” av Paulo Freire kom på 1970-talet och framåt att påverka många också i Sverige, särskilt aktiva inom fackförenings- och frikyrkorörelsen samt på många folkhögskolor. Pedagoger inom både folkrörelser och folkbildning förenades i synen på deltagaren som ett subjekt, och inte enbart ett objekt för pedagogens handlande. Med seminariet vill vi möta en växande nyfikenhet på det pedagogiska arvet från Paolo Freire. Vill vi lära mer om Freire? Vad kan och vill vi använda?

  • Vad betyder det för oss att deltagaren är subjekt och inte ett objekt? 
  • Hur kan ett Freire-inspirerat folkbildnings- och föreningsarbete se ut i vår tid? 

Möt två Freire-kännare – Jan-Erik Perneman och Hannes Lundkvist. Jan-Erik har i många år varit verksam inom både folkhögskola, universitet och internationellt rättvisearbete. Hannes är rektor för Mimi folkhögskola i Göteborg. 

Innehåll

  • Freire och de förtrycktas pedagogik
  • Se – benämna – handla. Vad betyder detta, som ord och i praktik?
  • Freire i vår tid, och i vår vardag. Samtal om möjligheter.
  • Så kan vi lära mer om Freire och frigörande pedagogik.

På scen: Sanna Carlstedt

Det är en stor glädje att få hälsa ”Sörmlands egen visdrottning” välkommen till Brunnsviksdagarna! Sanna har beskrivits som ”Den logiska länken mellan punk och Piaf” och belönats med både Fred Åkerström Stipendium och Los Kulturstipendie. En underhållare som står upp för sina värderingar och vågar säga vad hon tycker!

Dag 2: 28 juni

Seminarie: Lena Sommestad
Människan först – Välfärdspolitik som investeringspolitik.

Har vi råd med en generös, generell välfärdspolitik? Ja, svarar Lena Sommestad i sin essä Människan först – Välfärdspolitik som investeringspolitik. Med nedslag i ekonomisk-historisk forskning visar hon hur vägen till välstånd – genom historien – har vilat på investeringar i utbildning och hälsa. Nationellt välstånd beror ytterst på vilka mänskliga resurser som ett land kan mobilisera. Idag är den svenska välfärdsmodellen hotad, efter flera decennier av nedskärningar och marknadsexperiment. Välfärden diskuteras ständigt som en kostnad, inte som en investering. För att vända denna utveckling krävs enligt Lena Sommestad en argumentation som lyfter välfärdens betydelse för samhällsekonomin. Socialdemokratin behöver återskapa en ekonomisk politik som sätter människan först.

Författarsamtal: Yvonne Hirdman om sin bok ”Från de stora drömmarnas tid.”

Maj var pigan som drömde författardrömmar där hon låg, på kökssoffan hos postmästarn i Avesta: hon skulle minsann visa dom! Gunnar var grovarbetaren som slet tio timmar om dagen i smedjor och verkstäder med huvudet fullt av tankar om antimilitarism, konst och litteratur. Kärleken mellan dem var full av tidens frågor: om anarkism, filosofi och inte minst kvinnofrågan. Deras ungdomshistoria utspelas i ett Sverige före demokratisering och välfärd, men där framtiden lyser hoppfullt och deras drömmar skulle med tiden slå in. Yvonne Hirdman tar sig an berättelsen om sina farföräldrar med en skicklig historikers kritiska blick och som alltid med en stor portion kärlek till människan.

På scen: Ellinor Brolin

Ellinor Brolin spelar på hemmaplan när hon kommer till Brunnsviksdagarna med sina prisbelönta tolkningar och tonsättningar av Kjell Höglunds texter. Efter att Kjell själv hört Ellinor tolka några av hans gamla låtar på hennes typiskt innerliga och förtroliga vis gav han henne en hel pärm med outgivna texter som hon fick göra vad hon ville med. Hon förvaltade pärmen väl och resultatet har vi nu glädjen att få ta del av.

Lena Sommestad

Yvonne Hirdman

Ellinor Brolin

Dag 3: 29 juni

Seminarie: Yvonne Hirdman
Jämställdhet och Generell välfärd under 50 år.

Yvonne Hirdman, professor i både kvinnohistoria och genushistoria har under lång tid forskat kring välfärdsstat, jämställdhet och genusordning och gått från att vara en pionjär till ikon inom detta område. Under semninariet ger hon oss en historisk betraktelse över välfärdsstatens och jämställdhetens utveckling, vad har gjorts och vad har krävts för att nå dit vi är idag. Perspektiven; den generella välfärdens betydelse för jämställdhetsutvecklingen och omvänt lyfts fram. Vi ser också framemot några inspirerande tankar kring vad som bör göras idag och i framtiden.

Författarsamtal: Henrik Arnstad om biografin ”Den förbannade optimisten Ernst Wigforss: Socialisten som skapade Sverige.”

Med hjälp av Henrik Arnstads biografi ”Den förbannade optimisten Ernst Wigforss: Socialisten som skapade Sverige” återvänder ”Wigge” till sitt älskade Brunnsvik! Ernst Wigforss (1881–1977) kallas ”världshistoriens mest framgångsrike socialist”. Som finansminister bröt han mot sin samtids nationalekonomiska regler och skapade ett eget system för välfärd, jämlikhet och statsfinanser – det goda samhället. Folkhemmet. Välfärdsstaten. Ernst Wigforss var även under andra världskriget den svenska regeringens moraliska samvete, med sin glödande antinazism.

På scen: Sofia Karlsson

Sofia Karlsson är utan tvekan en av landets mest älskade musiker. Under 2023 firar hon att det är 15 år sedan albumet Svarta Ballader med hennes fantastiska Dan Andersson tolkningar kom ut samtidigt som hon uppmärksammar minnet av att det i år är 100 år sedan Dan Anderssons död. Sofias sång och musik har landat mjukt i många tusentals lyssnares hjärtan runt om i landet och nu är det vår tur när hon gör ett nedslag i äkta Dan Andersson-land under Brunnsviksdagarna.

Yvonne Hirdman

Ernst Wigforss/Henrik Arnstad

Sofia Karlsson

Back To Top