skip to Main Content

Vad jag har med mig från min tid på Brunnsvik? Good Harvest!

Good Harvest hade inte funnits utan Brunnsviks folkhögskola! Succéduon Hanna Enlöf och Ylva Eriksson sökte som tjugoåringar till musikutbildningen ”Boom Town”. Då de av en slump hamnade på scenen hände något. Det mötet skulle resultera i en internationell karriär och utnämningen ”Årets band” i Dalecarlia Music Awards.
– Vi fick en kick när vi kom till Brunnsvik, berättar Hanna Enlöf.
Det de inte ensamma om. På Brunnsvik Creative Music finns idag ett femtontal band…

Hanna Enlöf är inte en av alla dem som redan tidigt i livet visste att ”hon skulle bli popstjärna när hon blev stor”. Under några år som flicka ville hon inte sjunga alls. Hennes omedvetna sökande och val av utbildning har ändå fört henne till rampljuset.
– Någonstans inom mig visste jag kanske hela tiden att det var i musiken jag hade min framtid, när jag gick på Brunnsvik – ja, kanske redan i gymnasiet, men det var inte förrän ett år sedan jag insåg att jag är musiker!

Efter spelningar utomlands, har Hanna en ny dröm – att erövra den amerikanska musikmarknaden.
– Drömmen vore att slå igenom i USA och få göra en hel turné, säger Hanna. Det skulle kännas rätt att få flytta fokus dit. Där finns en ännu större publik för vår musik.
Med Good Harvests musik menar Hanna de smäktande lekfulla toner och vackra harmonier de ”musikaliska tvillingarna” med sina röster och gitarrer får att låta som en hel symfoniorkester. Hanna själv kallar musikstilen Americana.
Ändå känns musiken så svensk i själen…
– Ja, det är väl en crossover mellan Atlanten, skrattar Hanna. Vi har ju vårt musikaliska arv med oss. Något i tonspråket är svenskt, hur vi lägger våra stämmor. Det är väl det som är unikt med Good Harvest.
– Jag minns när jag och Ylva efter min tid på Haraldsbogymnasiet i Falun skrev en låt speciellt för att spela på en privat fest i Ornäs. När vi framförde den hände något, det klickade. På plats var en lärare från Brunnsvik som rekommenderade oss att söka till skolans musikutbildning…

Den dag Hanna besökte Brunnsvik och fick insupa de underbara omgivningarna, naturen, utsikten över sjön, de röda timmerstugorna, fåglarnas kvitter, kommer hon aldrig att glömma. Hon och Ylva bestämde sig där och då för att börja på Brunnsviks musikutbildning.
– Det var startskottet för oss, vi fick en sådan kick av miljön. Lite verklighetsfrånvänd blev man väl, men det var bra i det läget. Man behöver vara sådan när man ska fokusera på att skriva låtar. Jag gick rakt in i ”folkisbubblan”, helt enkelt. Under vår tid på Brunnsvik skrev vi låtar som ”Exile”, ”Sugar” och gjorde en låt av Karin Boyes dikt Aftonbön. Vi kallade den ”Ingen stund så som denna”.
– Hade det inte varit för den vackra miljön runt oss, utmaningar från lärare och andra deltagare, biblioteket och diktsamlingarna hade dessa låtar nog aldrig blivit till. Duon Good Harvest hade inte funnits till om det inte varit för Brunnsviks Folkhögskola.

Hanna skattar sig lycklig som har haft sådan tur med de utbildningar hon gått och att hon genom dem har fått kontakt med likasinnade. Via dessa spred sig ryktet om de duktiga tjejerna Hanna och Ylva. Under 2012 blev de kontaktade av en reklambyrå som ville att de skulle göra en låt på ett visst tema för en reklamkampanj. Den skulle visa sig bli en milstolpe i karriären, en som gav dem exponering i sociala medier.
– Vi hade ett uppdrag! Det var som att få ett kvitto på framgång. Ja, vad kul, sa vi. ”Long way around”, blev vår allra första musikvideo…
Hanna minns ännu längre tillbaka; den första gången i sitt liv hon stod på en scen. Det var betydligt tidigare, under en konsert på julafton vid 11 års ålder. Hon framförde ”Nu tändas tusen juleljus”. Då hade hon inte någon medveten tanke om vad som komma skulle, att hon en dag skulle livnära sig på att framföra musik på scenen.
– Jag minns bara hur nervös mamma var, skrattar hon. Hon kunde inte sluta fråga, om och om igen, om jag verkligen inte var nervös, om jag var okej och om allt skulle gå bra nu… Och det gjorde det! Jag var ju bara ett barn och förstod mig inte riktigt på att bli spänd eller osäker.

Därefter följde dock några år av blygsel och osäkerhet. Hannas röst låg i de lägre registren och hon hade vid den tiden inte lärt sig hantera den fullt ut.
– Jag förväntades alltid sjunga ljust, berättar hon, och det blev pressande. Jag hade ännu inte hittat min röst, blev nervös och fick dåligt självförtroende…
Musiken fanns ändå alltid där. Och när Hanna fick börja träna och utveckla rösten i gymnasiet kom också självförtroendet. Hanna lyssnade tidigt på jazz och bluegrass. Därefter hittade hon fram till Sting, Paul Simon och – Joni Mitchell. Hon skulle bli Hannas stora förebild inom musiken.
– Hon är för mig musikhistoriens största artist, säger Hanna. Hon stod på sig som konstnär och böjde sig aldrig för musikbranschens krav eller förväntningar. Hon gjorde det hon tyckte var rätt och gjorde sin musik för sin egen skull – och vilken musik!
Just den artisten skulle komma att bli betydelsefull för Good Harvests genombrott. Livevideon ”Woodstock” blev en internationell viral succé med flera miljoner visningar på Facebook.
– Vi fick en så enormt fin respons, inte minst från USA, säger Hanna och ler varmt åt minnet.

I dag, 28 år gamla, skriver duon sitt material själva. Hanna är mest inriktad på musiken, Ylva mest på texten. Ibland skriver Hanna tillsammans med sin sambo Craig i det gemensamma projektet BareBones. Hanna är vid sidan av duon engagerad i andra musikprojekt med Anna Ihlis och Hanna Turi – och hon är deltidslärare på Brunnsvik Creative Music.
Sedan debutalbumet “In A Life And Place Like This”, som släpptes våren 2017 har gruppen varit på turnéer tillsammans med bland andra Per Gessle och Kris Kristofferson. Duon har även gjort TV-framträdanden på bland annat Idrottsgalan och Moraeus Med Mera.
Vad är då deras recept på framgång? Deras bästa tips till dem som drömmer om en framtid som musiker?
– Det är bra att söka en utbildning, inte bara för att utvecklas, utan för att hamna i musiksammanhang, hitta andra med liknande intressen och skaffa sig kontakter, säger Hanna. Ett andra råd kan vara att sätta upp realistiska mål och använda sig av sina egna kontakter. Maila inte någon i Nashville utan välj någon av dina vänner och bekanta.
– Sverige är speciellt och folkbildningen också. Vi har det så förspänt och vi sätter en status i musikproduktion. Jag har haft sådan tur med mina val av utbildning och har hamnat i bra sällskap och i miljöer där vi har triggats av varandra att bli bättre.

Hannas framtidsambitioner består av fortsatt musikskapande och att alltid få vara konstnärligt fri. Det är inte nödvändigtvis de största och mest prestigefyllda spelningarna som lockar som lockar mest utan känslan av utveckling och meningsfullhet.
– Det är inte alltid de största gigen som är de roligaste. Det kan lika gärna vara något litet skit-gig i någons trädgård som ger mig mest.

Hanna är bara en av många som utbildat sig på Brunnsviks musikutbildningar. Wallingatan i Borlänge är en smältdegel för musikintresserade ur alla samhällsskikt och av olika ursprung. Det som förenar dem är gemenskap i kreativitet och passion för sång och musik. Bland folk som går eller har gått på Brunnsvik finns ett otal band: bland dessa finner vi Skraeckodlan, Nightshine, Norak, LVRK, Erika Blackbird, The Merit, Shunk, Ekan & Havet, Vildeko, Helga Arvesten, Chy och The Sensitives.
– Här finns så fantastiskt många bra förmågor, säger Hanna som stolt lärare. Och – så många duktiga sökande till vår utbildning. Det är härligt att få jobba med alla dessa begåvningar och få dela med sig av egna erfarenheter.
– Vad jag har med mig själv från min tid på Brunnsvik? Good Harvest!

Back To Top